Els tractaments per alinear les dents en una posició de normalitat funcional i estètica són diversos i són el resultat d’un precís diagnòstic previ.

Hi ha casos que es fan tractaments de manera interceptiva, en aquells on la maloclusió està en evolució. Són tractaments primerencs i que gràcies al creixement del pacient i al resultat de l’aparatología generalment removible, es resol la maloclusió. En el pitjor dels casos, simplifica els tractaments definitius posteriors.

Clinica Dental Quart - Ortodoncia 01

Els aparells d’ortodòncia més comuna són els fixos, amb brackets adherits a les dents, tant metàl·lics com ceràmics (blancs o transparents). La força que mou les peces dentals es fa gràcies a arcs i elàstics. Són els tractaments més precisos quant al control del moviment i a les forces aplicades.

Clinica Dental Quart - Ortodoncia 02

Clinica Dental Quart - Ortodoncia 03

Un altre tipus de tractament és a través de posicionadors transparents, l’anomenada ortodòncia invisible, indicada en determinades maloclusions en adults.

Clinica Dental Quart - Ortodoncia 04

Generalment les revisions de seguiment són mensuals i no hi ha limitacions d’edat per fer un tractament d’ortodòncia, i en tots els casos, l’aparatología dependrà del tipus de maloclusió present.

I sempre: un vegada finalitzat el tractament, s’ha de mantenir estabilitzat adequadament, el doble de temps de la durada de la fase activa. Cal tenir present que quan apliquem una força en les dents per moure’ls, l’os que està al davant es reabsorbeix i es forma per al darrere, i la nova posició s’ha de mantenir estable perquè madurin els teixits de suport. En cas contrari, tornaria a la seva posició original.

Moure un dent és com moure un pal per la sorra. Si apliquem una força excessiva, s’acumula molta sorra al davant (teixit ossi immadur) i es frena l’avanç. Si apliquem una força suau i contínua, l’os anterior es va reabsorbint i el posterior es va formant i madurant, aconseguint un moviment suau i continu. Els aparells removibles aconsegueixen el mateix de mode intermitent, amb les activacions setmanals.

Clinica Dental Quart - Ortodoncia 05