La periodòncia engloba els tractaments que afecten les genives, especialment els més seriosos com la malaltia periodontal (piorrea) i les seves conseqüències.

Clinica Dental Quart - Periodoncia 01

Com sempre la prevenció és fonamental, però si hi ha afectació, encara amb tractaments senzills podem evitar que progressi la malaltia.

Hi ha tres factors determinants: la presència de placa bacteriana i sarro, la presència dels gèrmens causants de la malaltia i la sensibilitat individual a patir-la. En molts casos hi ha antecedents familiars, que no són determinants, però indiquen una tendència i tenim senzilles proves diagnòstiques que ens orienten sobre el risc de cada cas.

Clinica Dental Quart - Periodoncia 02

És evident que no podem evitar la sensibilitat individual a patir la malaltia, però sí els altres dos components: gèrmens i tosca. És necessària una higiene oral estricta, personal i professional. En els casos avançats, està indicat fer tractaments quirúrgics per mantenir una correcta salut bucodental.

Sagnat i inflamació de les genives són els primers signes d’afectació, encara que són comuns tant en la gingivitis (afectació benigna) com en la piorrea (afectació més seriosa), i el diagnòstic diferencial és fonamental.

Clinica Dental Quart - Periodoncia 03

El tractament bàsic és retirar tota la placa bacteriana i tosca de les superfícies dentals, tant el que se situa per sobre de la geniva, com el present a la superfície de l’arrel, sota de la geniva, que és el que provoca la inflamació i la pèrdua de l’os que envolta les dents. Es fa amb un instrumental anomenat curetes amb els que fem els raspats, per deixar la superfície radicular descontaminada i llisa perquè torni a inserir la geniva.

Les dones embarassades tenen problemes gingivals que remeten generalment després del part, però han de ser controlades adequadament.